Inge Oeyen    Kinder- en jongerenpsycholoog    ©

Wanneer ga je naar een psycholoog?

Als je pas geboren bent, moet je je van niets wat aantrekken. Je eet, drinkt en slaapt en dat is het zowat. Maar op 20 jaar tijd verander je van zo’n hulpeloze baby in een volwassene die een eigen leven leidt. En dat vraagt erg veel energie! Het maakt van je kindertijd een ongelooflijk bruisende, maar ook spannende periode..

Je begrijpt niet altijd wat er gebeurt, waarom je je het ene moment blij en het andere net erg verdrietig voelt. Soms ben je bang, zonder echt te weten waarom. Of je hebt vaak buikpijn of hoofdpijn. Of je kan maar niet in slaap komen en ligt soms uren wakker. Of je vermagert heel sterk en bent vaak ziek. Of je weet gewoon niet goed wat je met je leven aan moet.

En alsof dat nog niet moeilijk genoeg is kunnen er ook onverwachte dingen gebeuren waardoor je helemaal uit evenwicht bent. Je wordt erg gepest op school, je ouders gaan uit elkaar, er sterft iemand die heel belangrijk voor je was, het is uit met je vriend of vriendin, en nog zoveel dingen meer.

Vaak is het voldoende als je over die moeilijke momenten kan praten met je ouders, vrienden of iemand op school, maar het is niet altijd gemakkelijk om iemand te vinden waarbij je terecht kan met al je vragen.

Dan kan het nuttig zijn om naar een psycholoog te gaan.